Czarny czosnek – recepta na długowieczność
O czosnku (Allium sativum L.) w zasadzie napisano już wszystko. To popularny specyfik stosowany od dawna w gastronomii oraz naturalnej medycynie. Dziś jednak chciałbym Państwu przybliżyć temat czarnego czosnku, który od starożytnych czasów produkują i stosują mieszkańcy Korei, Japonii czy Tajlandii, a ostatnimi laty zdobywa on szczególne uznanie na Zachodzie, przede wszystkim w USA. Oczywiście naprzeciw oczekiwaniom osób ceniących sobie zdrowe i lecznicze odżywianie staje firma RawForest, o czym dalej.
Czarny czosnek – jak powstaje?
Jest on wytwarzany w całkowicie naturalny sposób. Otóż całe, surowe cebulki czosnku, umieszcza się w specjalnym piecu, gdzie pod wpływem wysokiej wilgotności (80–90 proc.) i temperatury (60–90°C) zachodzi reakcja Maillarda. Dochodzi do fermentacji, a czosnek przybiera czarny, a w zasadzie ciemnobrązowy kolor, zmienia się też jego konsystencja. Twarde główki czosnku zamieniają się w miękkie, kleiste i łatwo rozsmarowywalne ząbki. Dzięki takiej obróbce roślina ma dużo więcej związków przeciwutleniających, substancje aktywne stają się bardziej przyswajalne przez organizm, głębiej wnikają też składniki odżywcze. Pozbywamy się również ostrego smaku i charakterystycznego zapachu. Czarny czosnek ma słodki, waniliowy smak, pozbawiony jest też nieprzyjemnego dla niektórych osób zapachu.
Ciekawostka!
Czosnek poddany obróbce cieplnej posiada kilkukrotnie więcej właściwości prozdrowotnych, aniżeli surowe cebulki !
Bogaty skład odżywczy czarnego czosnku
Czarny czosnek wyraźnie przewyższa jego „białą odmianę“ pod względem właściwości odżywczych oraz prozdrowotnych. Zawiera prawie 100 związków chemicznych i składników, takich między innymi jak: aminokwasy, lipidy, sacharydy oraz związki siarkoorganiczne. Nadto składniki bioaktywne (związki fenolowe, alkaloidy, melanoidyny czy karboliny) stawiają czosnek na pozycji lidera, jeśli chodzi o ilość substancji odżywczych i leczniczych. To także cenne źródło: siarki, magnezu, potasu, cynku, żelaza, tiaminy oraz kwasu askorbinowego. Czarny czosnek to naturalny antybiotyk w różnego rodzaju infekcjach i środek wzmacniający organizm. Odkryto również, że czarny czosnek działa leczniczo przy gruźlicy.
Czarny czosnek – walory prozdrowotne
Czosnek, czyli lider wśród naturalnych leków, a tym bardziej jego bogatsza czarna odmiana, to szczególnie ceniony specyfik o działaniu: antybakteryjnym, antygrzybiczym, przeciwmiażdżycowym, przeciwutleniającym oraz przeciwcukrzycowym. Dba o poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi, wspomaga układ odpornościowy, odżywia skórę, włosy i paznokcie, zwalcza też wolne rodniki.
Ważne!
Czarny czosnek zwiększa aktywność komórek NK (naturalnych zabójców), które eliminują komórki nowotworowe!
Silne działanie antyoksydacyjne powoduje, że te czarne ząbki to naturalny środek profilaktyki antynowotworowej i też skuteczny wspomagacz terapii. Poddany procesowi fermentacji czarny czosnek jest dużo bardziej skuteczny.
Sprawdza się też przy chorobach serca i układu krążenia. Jest źródłem aminokwasów, witaminy C oraz B, a także allicyny, która obniża poziom lipidów i poziom złej frakcji cholesterolu. Wyrównuje ciśnienie tętnicze krwi i zapobiega miażdżycy.
Jak zdobyć czarny czosnek?
Możliwe jest wyprodukowanie czarnego czosnku w domowych warunkach, aczkolwiek nie jest to łatwe zadanie. Wymaga posiadania specjalnego pieca, starannego kontrolowania temperatury i wilgotności, a cały proces trwa nawet kilka tygodni. Biorąc to wszystko pod uwagę, lepszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po gotowe suplementy i specyfiki zawierające czarny czosnek. Sklep „Zdrowia bez Leków“ oferuje wyjątkowe na polskim rynku produkty firmy RawForest.
Opakowanie zawiera 60 kapsułek składających się z czystego ekstraktu z dodatkiem jedynie substancji glazurującej. Zaleca się zażywanie 1–2 kapsułki dziennie podczas posiłku lub po nim. Tym wyjątkowym produktem każdy może wzbogacić swoją dietę. Istniejące przeciwwskazania dotyczą jedynie kobiet w ciąży, karmiących oraz dzieci do 12. roku życia.
W sklepie „Zdrowia bez Leków“ znajdziemy również czarny czosnek Harnaś w naturalnej postaci, oczywiście po procesie fermentacji. W tym przypadku możemy dziennie spożyć 1–3 ząbki tego specyfiku. Będzie to zdrowy i doskonale smakujący dodatek do różnego rodzaju posiłków.
Proszę ponadto pamiętać o jednym. Zarówno w przypadku wspomnianych kapsułek, jak i czarnego czosnku (białego, naturalnego również) po tygodniu zażywania należy na kilka dni (3–4) odstawić ten specyfik. Czosnek jest wyjątkowym i wspaniałym lekiem, ale obciąża wątrobę.