Soplówka jeżowata – ulubiony grzyb Azjatów

Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus), zwana też – z uwagi na wygląd – „lwią grzywą“ to jadalny grzyb o niesamowitych właściwościach leczniczych. W Polsce grzyb ten występuje bardzo rzadko i objęty jest ścisłą ochroną gatunkową. Od wieków z dużym skutkiem stosowany jest natomiast w chińskiej medycynie ludowej, a liczne badania naukowe potwierdziły zasadność jego leczniczego stosowania. Wyborny smak połączony z prozdrowotnymi walorami – tak można podsumować stosowanie lwiej grzywy.

Występowanie

W naturze Hericium możemy spotkać zazwyczaj na liściastych drzewach (zazwyczaj bukach i dębach), i to zarówno na egzemplarzach żywych, jak i martwych. Przypomina kłębek kremowobiałych zwisających włosów lub kolców, stąd zamienne nazwy: „lwia grzywa“ lub „soplówka jeżowata“. Z uwagi na bardzo rzadkie występowanie każdy tego typu przypadek jest odnotowywany, a sam grzyb – chroniony.  Ma to również oczywiście związek z jego ceną. Należy więc pamiętać o zakazie zbierania tych okazów, ale jeżówkę można uprawiać samemu. Grzybnię (można ją zakupić poprzez internet) umieszcza się w wywierconym w pniu drzewa liściastego otworze. Można też uprawiać ją w trocinach. Uprawa taka (podobna do uprawy boczniaków) wrażliwa jest na złe warunki atmosferyczne, dlatego częściej stosuje się właśnie trociny.


Ciekawostka!

W Polsce w latach 1951–2014 zanotowano jedynie 23 stanowiska tego gatunku.

Walory prozdrowotne

Hericium charakteryzuje się przede wszystkim bogatą zawartością substancji bioaktywnych, które stymulują produkcję komórek nerwowych, wspomagają pracę mózgu, wpływając pozytywnie na koncentrację i pamięć. Wyłącznie w omawianym grzybie występuje hericenon, kwas odpowiadający za prawidłowe działanie układu nerwowego. Soplówka bogata jest również w aminokwasy, polisacharydy oraz minerały, takie jak: żelazo, cynk, potas i selen. Wykazuje dzięki temu właściwości przeciwbakteryjne, przyspiesza gojenie ran, wspomaga pracę układu pokarmowego, nerwowego i odpornościowego, a także obniża ciśnienie tętnicze krwi.


Soplówka jeżowata to przede wszystkim naturalny lek na choroby układu nerwowego, czyli: stwardnienie rozsiane, chorobę Parkinsona czy Alzheimera. Zapobiega tym ciężkim dolegliwościom, ale także łagodzi skutki już zaistniałej choroby. Stanowi doskonałe wsparcie terapii w leczeniu depresji, stanów lękowych, nerwicy oraz kłopotów ze snem. Zawarte w grzybie substancje bioaktywne wykazują także działanie przeciwnowotworowe.


Grzyb Hericium działa ponadto ochronnie na układ pokarmowy, wspomaga pracę jelit, poprawia ich perystaltykę, aktywuje funkcje wątroby oraz żołądka. Szczególnie zalecany jest osobom cierpiącym z powodu wrzodów żołądka.

Ciekawostka!


Przeprowadzone w Chinach badania na szczurach wykazały, że podany ekstrakt z soplówki zmniejszał rozmiary wrzodów.


Soplówka jeżowata wspierając produkcję białych krwinek, podnosi odporność organizmu, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, obniża przy tym poziom „złego” cholesterolu oraz trójglicerydów.


Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania soplówki. Jedynie kobiety w ciąży oraz karmiące i dzieci do lat 10 powinny z rozwagą stosować ten wspaniały i wyjątkowy środek.

Gdzie kupić i jak stosować soplówkę jeżowatą?

Gdy ktoś chce się napić piwa, nie musi kupować browaru. Podobnie jest z soplówką jeżowatą. Nie ma potrzeby samemu uprawiać tego grzyba, wystarczy sięgnąć po unikatowe produkty firmy RawForest.


Jednym z nich jest kawa grzybowa z soplówką. To doskonała kawa arabica (80 proc.) z 20-proc. dodatkiem ekstraktu z grzybów soplówki. Dziennie zaleca się stosowanie od 1 do 3 miarek (miarka = 2 gramy) kawy. W zależności więc od tego, jak mocną pijemy kawę, możemy delektować się małą czarną 1–3 razy dziennie. Zalecane dodatki do kawy to cynamon oraz/lub mleczko roślinne. Ta wyjątkowa kawka RawForest wypita z rana doda nam energii na cały dzień, poprawi pamięć i intelekt oraz pobudzi trawienie, chroniąc jednocześnie żołądek. Zalecana jest również osobom z łagodną postacią neurastenii.

Innym wyjątkowym produktem RawForest jest 100-proc. ekstrakt z owocnika soplówki jeżowatej sprzedawany w opakowaniach 100- i 50- gramowych. Proszek ten można stosować jako suplement diety w liczbie 1–3 miarki dziennie. Walory jego stosowania są identyczne z tymi opisanymi wyżej. Sproszkowana soplówka może również stanowić idealny dodatek do sosów, sałatek oraz wielu innych przyrządzanych samodzielnie potraw – możliwości są tutaj nieograniczone. Z pewnością doda smaku, ale przede wszystkim – zdrowia. Trzecia bardzo wygodna w zastosowaniu forma soplówki to soplówka w kapsułkach.

Podobne wpisy