Herbata Gunpowder T.O.H 50g

17,00 brutto

Gunpowder – wystrzałowa herbata

Dlaczego gunpowder jest wystrzałową herbatą? Liście tej chińskiej, zielonej herbaty bardzo ciasno się zwija i w rezultacie herbata przypomina proch strzelniczy lub „perełki”. Każda z tych perełek po zalaniu wrzątkiem rozwija się i puchnie, dlatego do sporządzenia naparu wystarczy niewielka ilość suszu.

61 w magazynie

  • Znak "check" Wysyłka w 2-3 dni robocze

Opis

Gunpowder – wystrzałowa herbata

Dlaczego gunpowder jest wystrzałową herbatą? Liście tej chińskiej, zielonej herbaty bardzo ciasno się zwija i w rezultacie herbata przypomina proch strzelniczy lub „perełki”. Każda z tych perełek po zalaniu wrzątkiem rozwija się i puchnie, dlatego do sporządzenia naparu wystarczy niewielka ilość suszu.

Herbata z Niebiańskiej Świątyni

Najlepsza gatunkowo herbata gunpowder ma bardzo ciasno zrolowane liście, a im ciaśniej zwinięte i błyszczące, tym bardziej wykwintne i najwyższej jakości. Wysokogatunkowa gunpowder oznaczona jest symbolem TOH, co oznacza Temple of Heaven, czyli świątynia niebios. Gunpowder TOH jest wysoko cenioną odmianą zielonej herbaty o wyrazistym, ostrawym, nawet pikantnym smaku z charakterystyczną nutą goryczki, jest świeża i orzeźwiająca. Ciasne zwinięcie liści zapewnia łatwość w przechowywaniu herbaty, jak również susz w takiej formie jest bardziej odporny na transport i przepakowywanie. W porównaniu z innymi herbatami jest cięższa, ale też zajmuje mniej miejsca. Powinna przypaść do gustu osobom preferującym zdecydowane smaki.

Herbata uwielbiana przez Marokańczyków

Herbata w dużych ilościach jest eksportowana z Chin do krajów północnej Afryki (szczególnie do Maroko, ale także do Tunezji, Egiptu, Libii, Algierii), gdzie jest bazą do przygotowywania narodowej herbaty po marokańsku. Jeśli zdarzy się Państwu kiedykolwiek podróżować po Maroku, raczej mało prawdopodobne, abyście nie zostali poczęstowani herbatą po marokańsku. Do zaparzenia jej wykorzystuje się właśnie gunpowder. Herbata po marokańsku jest nieprzyzwoicie nasycona cukrem i miętą, a napar nalewa się z przepięknego imbryka ze stali nierdzewnej, którego strumień jest kierowany z dużej odległości wprost do małych literatek. Wygląda to niezwykle ceremonialnie, egzotycznie, no… niesamowicie. Podanie miętowej herbaty w Maroku jest oznaką gościnności, a odmowa wypicia tej ekstremalnie przesłodzonej herbaty może sprawić ogromną przykrość gospodarzowi.

Do przygotowania herbaty po marokańsku potrzebne będą:

  • najlepiej tradycyjny, marokański imbryk,
  • 3 łyżeczki zielonej herbaty gunpowder,
  • pęczek świeżej mięty,
  • 6–8 łyżeczek cukru,
  • 650 ml wrzącej wody,
  • niewielkie szklaneczki – literatki.

Przygotowanie:

Wodę zagotować. Do czajnika wsypać herbatę i zalać ją około 150 ml wrzątku. Po chwili przelać wodę do szklanki i odstawić na bok, ponieważ będzie ona jeszcze potrzebna. Wlać kolejne 150 ml wrzątku, potrząsnąć kilka razy dzbankiem, by liście herbaty się dobrze wypłukały, po czym tę wodę wylać. Do czajnika wlać zawartość pierwszej szklanki i dodać pozostały wrzątek. Imbryk umieścić na kuchence gazowej i zagotować. W momencie wrzenia ściągnąć z ognia, dodać miętę i cukier. Zamieszać i odstawić na 4-5 minut. Nalać do szklanki herbatę, mniej więcej do 3/4 wysokości, wlać ją z powrotem do czajnika. Powtórzyć tę czynność 3 razy, a za czwartym rozlać gotową herbatę do szklanek, pamiętając o unoszeniu imbryka z dużej wysokości.