Herbata Czerwona Pu-erh 50g

17,00 brutto

Herbata czerwona pu-erh

Tak naprawdę termin „czerwona herbata” przyjął się za sprawą Europejczyków, którzy uznali, że herbaty dzieli się wg koloru suszu, w przeciwieństwie do Chińczyków, którzy dokonali podziału herbat ze względu na kolor naparu.

78 w magazynie

  • Znak "check" Wysyłka w 2-3 dni robocze

Opis

Herbata czerwona pu-erh

Tak naprawdę termin „czerwona herbata” przyjął się za sprawą Europejczyków, którzy uznali, że herbaty dzieli się wg koloru suszu, w przeciwieństwie do Chińczyków, którzy dokonali podziału herbat ze względu na kolor naparu. Pu-erh, którą popularnie nazywamy „czerwoną”, w zasadzie jest herbatą czarną; pochodzi z wielu szczepów odmian herbaty szerokolistnej występujących głównie w prowincji Junnan. Wyłącznie odmiany pochodzące z rejonów Junnan mają prawo do określenia mianem pu-erh. Jest to więc herbata czarna różniąca się tym, że zostaje poddana dodatkowemu procesowi fermentacji. Pu-erh jest bardziej gorzka niż typowo czarna herbata, dlatego niektórzy dla zrównoważenia smaków dodają do niej skórkę pomarańczy lub inne aromatyczne dodatki. Nazwa pu-erh pochodzi od Pu’er – prowincji Junnan na południu Chin.

Jak powstaje herbata pu-erh

Na obszarach prowincji Junnan herbata zbierana jest ręcznie. Najwyższej jakości zbiory to te z okresu marzec–maj, a herbatę można zbierać aż do listopada. Zebrane liście pozostawia się do podwiędnięcia na słońcu, po czym przez kilka minut poddaje się je działaniu bardzo wysokiej temperatury (ok. 250°C) w celu zniszczenia enzymów prowadzących do utlenienia i usunięcia nadmiaru wilgoci. Kolejnym etapem jest skręcenie liści w podłużny kształt i ich suszenie (koniecznie na słońcu), by nabrały słonecznej energii. W porze monsunowej liście suszy się pod zadaszeniem, gdzie poddawane są działaniu ciepłego powietrza. Charakterystyczny, dymny aromat może wynikać z opalania drewnem pomieszczenia. Choć herbata pu-erh ze względu na swój charakterystyczny smak nie wszystkim może przypaść do gustu, to jednak przynosi ona świetne rezultaty w programach odchudzających.

Odchudzające właściwości herbaty pu-erh

Pu-erh jest herbatą o udowodnionych właściwościach odchudzających. Przyspiesza spalanie tłuszczu w tkankach, reguluje procesy trawienne, ogranicza tworzenie nowej tkanki tłuszczowej, a także wpływa na poprawę stanu mikrobioty jelitowej. Oczywiście w walce o szczupłą sylwetkę samo picie herbaty jest niewystarczające, powinno się wdrożyć odpowiedni plan dietetyczny i pamiętać o regularnej aktywności fizycznej. Uzyskany napar jest gęsty, o ciemnobrunatnym kolorze i typowym, ziemistym smaku.