Kawa Arabica Etiopia Yirgacheffe 150g

25,00 brutto

Łagodna i pyszna,  z kwiatowymi nutami powinna trafić w gusta wielbicieli lżejszych kawowych smaków.  Sprawdza się jako napój gorący, jak i zimny.

14 w magazynie

  • Znak "check" Wysyłka w 2-3 dni robocze

Opis

Kawa Arabica Etiopia Yirgacheffe

Każdego dnia na świecie wypijanych jest setki milionów filiżanek kawy. Brazylia, Kolumbia czy Indonezja należą do czołowych międzynarodowych producentów kawy. Ale nic nie może się równać z filiżanką kawy etiopskiej, a szczególnie jednym z najbardziej popularnych gatunków kawy na świecie, którym jest Yirgacheffe.

To właśnie w Etiopii po raz pierwszy odkryto kawę!

Historia przypisuje Etiopii miejsce narodzin kawy, kiedy to w 850 r. młody pasterz o imieniu Kaldi zauważył zwiększoną energię i żywotność u swoich kóz zaraz po zjedzeniu świeżych ziaren dziwnej, nieznanej rośliny. Kaldi skosztowawszy tych ziaren, zauważył podobne efekty u siebie. W ten sposób zaczęło się zauroczenie całego świata kawą.

Kawa to czołowy towar eksportowy Etiopii. W 2008 roku kraj ten oficjalnie rozpoczął handel tą popularną używką. Dziś Etiopia jest piątym co do wielkości krajem produkującym kawę na świecie i jest największym producentem na kontynencie afrykańskim.

Czym wyróżnia się kawa Arabica Etiopia Yirgacheffe ?

Yirgacheffe to mały region w południowej Etiopii, którego warunki klimatyczne zapewniają doskonały rozwój kawie. Oprócz tego że roślinność bujnie tam rośnie, gleba jest żyzna, to ciepły i tropikalny klimat z umiarkowanymi porami deszczowymi i suchymi wpływa bardzo korzystnie, stwarzając przyjazne warunki wegetacji roślin, w tym kawy. To wszystko sprawia, że do uprawy kawy nie trzeba dodawać żadnej chemii. Zatem jeśli poszukujesz wyśmienitej i wyjątkowej kawy, etiopska Yirgacheffe jest doskonałym wyborem.

Kawa obrabiana jest w sposób prosty, tradycyjny i naturalny – świeżo zebrane ziarna suszy się na słońcu. Zazwyczaj od rana do południa zbiera się ziarna kawy, a po południu zostawia się je do wyschnięcia. Ziarna kawy zbierane są od października do grudnia. Naturalnie przetworzone mają owocowowinną nutę smakową wpadającą w: wiśnię, winogrono, limonkę,  brzoskwinię.

Obróbka kawy na mokro

Kawę Yirgacheffe przetwarza się także na mokro. Początki takiej obróbki datuje się w Etiopii na lata 70. XX wieku. Region Yirgacheffe w Etiopii jako pierwszy wynalazł młyn do takiej obrobki. Jest to technika różniąca się od tradycyjnego natychmiastowego zbierania i suszenia. W tej metodzie dokładnie umyte ziarna kawy moczy się w gigantycznych kadziach wodnych, natychmiast po zebraniu. Po oczyszczeniu ziarna leżakują na obrotowych tacach przez 48 do 72 godzin, co pozwala na równomierne ich wysuszenie.

Dzięki metodzie przetwarzania na mokro smak kawy staje się „lżejszy” z uwydatnionymi nutami cytrusowymi i kwiatowymi. Takie przetwarzanie zapewnia kawie bardziej spójny smak – tak powstaje kawa Yirgacheffe.

Łagodna i pyszna,  z kwiatowymi nutami powinna trafić w gusta wielbicieli lżejszych kawowych smaków. Sprawdza się jako napój gorący, jak i zimny.